Daging salai masak pecal (masak lemak kencur)

Kali ni kak finzs cuba satu masakan yang dah lama nak cuba, daging salai masak lemak kencur. Kalau daging salai masak lemak cili padi tu dah ramai orang buat.

Bahan2nya:
Daging salai lebih kurang 750g-1kg
*Bawang merah
*Bawang putih
*1 inci halia
Belacan yang dibakar
*Cili padi
*Isi /buah kencur (kak finzs pun tak pasti namanya) 
Daun kencur
Santan kotak (kalau nak guna santan pure lagilah mantap) 
Limau kasturi/limau nipis

Inilah rupa kencur.. Ada bau yang tersendiri tau. Sedap baunya.. Yang dekat akar tu, itulah buah kencur. Cuci dulu sebelum diguna untuk masak. 

Cara2nya
Tumbuk bahan-bahan yang bertanda *. Bila dah hancur barulah ditambah belacan bakar tadi. Tumbuk lagi sehingga sebati. Tumis bahan2 yang ditumbuk sehingga wangi. Masukkan air dan sedikit santan (jadi santan cair).  Didihkan.. Sementara tu, hiris nipis daging salai seperti ini.. 
Kemudian bolehlah masukkan daging yang telah dihiris tadi. Tambahkan sedikit gula, garam dan air perahan limau. Jangan banyak sangat ye dik. Nanti masam. Lepas tu bolehlah ditambah santan pekat dan hirisan daun kencur. Gaulkan sehingga mendidih supaya santan tak pecah. Ok siap.. 
Inilah rupanya daging salai masak pecel atau lemak daun kencur. Ni masakan orang jowo.. Sedap ke idok? Insya Allah sedap.. Hubby akak makan sampai licin (suami org jowo). Hehe.. 

Selamat mencuba๐Ÿคฉ

Comments